APCOB PREVIOUS EXAM QUESTION PAPERS

APCOB PREVIOUS EXAM QUESTION PAPERS

APCOB Model questions on banking awareness of 2011,these all questions are latest updated,here we are not giving you with multiple options,you just read and remember the answers directly,definitely you will get questions of banking awareness and computer knowledge,from the past 1 year happens/issues.Mostly you will get questions from RBI Related banking rules and latest changes due to global markets and stock markets.

Questions on banking awareness

1. R.B.I. has introduced a new series of ‘Star’ bank note. And that will be issued in denominations of?

Ans: Rs. 10, Rs. 20, Rs. 50

2. From which organisation RBI has bought 200 tonnes of gold?

Ans: International Monitory Fund

3. InIndiawhich is the biggest commercial bank in public sector?

Ans: State bank ofIndia

4. Differential rate of interest scheme was introduced in which year?

Ans: 1972

5. From which date banks were allowed free to fix base rates by RBI?

Ans: April 1, 2011

6. Foreign Direct Investment limit in private sector banks is?

Ans: 74 percent

7. Chairman of the parliamentary committee on agricultural finance and credit flow?

Ans: N. Janardhan Reddy

8. First chairman of the private sector banks association is?

Ans: P.N. Joshi

9. RBI introduced Banking Ombudsman scheme in which year?

Ans: 1995

10. The proportion of Non-Banking financial companies assets in the total assets of the financial system?

Ans: 11 percent

11. Under which Act Local area banks can be established by private promoters?

Ans: Company Act – 1956

12. The RBI (Amendment) Bill 2005 related to?

Ans: Provide operational flexibility to central bank to fix SLR and CRR for different banks

13. Who is the chairman of the working group constituted by RBI to provide suggestions on regulating loans to organised sector?

Ans: S.C. Gupta

14. Monetary policy is a policy adopted by?

Ans: Reserve Bank ofIndia

15. At the liquidity trap which will be very low?

Ans: The rate of interest

16. Interest rate policy is a part of which policy?

Ans: Monetary policy

17. Which is not an instrument of monetary policy?

Ans: Import duty

18. Financial market department was set up in RBI in?

Ans: July, 2005

19. Dena bank was established in?

Ans: July 19, 1969

20. With which bank on September 4, 1993, new bank ofIndiawas merged?

Ans: Punjab National Bank

21. Number of deputy Governors in RBI?

Ans: Four

22. Ways and means Advances was in force since?

Ans: 1977, April 1

23. The main function of NABARD?

Ans: Provide refinancing facility

24. In which circumstance Dear money policy will be adopted by Reserve Bank ofIndia?

Ans: Inflation

25. Through which instrument recently RBI has decided to buy upto 12000 crore of Govt. bonds?

Ans: Open market

26. Name of the organisation that was established by State Bank ofIndiafor buying and selling the Govt. securities?

Ans: SBI Gilts limited

27. Stagflation refers to?

Ans: Inflation with recession

28. Growth in M0 (Reserve money) during 2009-10 was?

Ans: 17 percent

29. Growth in M1 (Narrow money) during 2009-10 was?

Ans: 18.6 percent

30. Which committee recommended the measurements like M0, M1, M2 and M3?

Ans: Y.V. Reddy committee

31. Growth in M3 during 2009-10 was?

Ans: 16.8 percent.

32. Greshnam’s law states?

Ans: Bad money drives good money out of circulation

33. Time deposits with banks are included in which measures of money stock?

Ans: M3 and M4

34. The RBI can increase the demand deposit component of the money supply by?

Ans: Lowering reserve requirements and increasing the volume of reserves

35. Financiary issue implies?

Ans: The issue of currency notes without metallic banking

36. Open market operations means sale or purchase in the open market of?

Ans: Government Securities

37. In an economy high-powered money is equal to?

Ans: Monetary liabilities of Central Bank and Government money

38. Saving deposits are not a part of money stock measure M1 because?

Ans: They are not used as medium of exchange

39. Which factor does not affect the balance sheet of Reserve Bank ofIndia?

Ans: Loan taken by one commercial bank from the other

40. The most liquid of all assets is?

Ans: Money

41. If Reserve Bank ofIndiaraises the Cash Reserve Ratio then?

Ans: The value of money multiplier decreases

42. Other things being equal, an increase in the supply of money?

Ans: Lower nominal interest rate and raises aggregate demand

43. The function of World Bank (IBRD) is?

Ans: Promote growth of International trade and equilibrium

44. The supply of money consists of ?

Ans: Notes, Coins and Demand deposits

45. Banking companies (Acquisition and transfer of Undertaking) Act was passed in?

Ans: 1970

46. Fiat money is?

Ans: Which is accepted temporary in lieu of gold

47. A rise in the money supply will lead to?

Ans: A rise in the demand, A rise in price level and a fall in the interest rate

48. CAR refers to?

Ans: Capital Adequacy Ratio

49. International liquidity is regulated by?

Ans: International Monetary Fund

50. A ‘Soft Currency’ is a currency that?

Ans: Which can not be used for setting international transactions because it does not command a value in the international market

Speak Your Mind

*

About ·  What we do ·  Advertise with us · Privacy Policy ·